Muziek

Spitsbergen EP (2014)

In november 2014 heeft True Grit met engineer Bauke van der Laaken 4 nieuwe songs opgenomen in Studio Spitsbergen (Zuidbroek). Het zijn voor de band de eerste studio-opnames met drummer Fred Bakker en toetsenist Jan Kees Visscher.

Het eigen songmateriaal laat een dwars­doorsnede horen van waar True Grit ook live mee voor de dag komt: melodieuze countryrock (Empty House), warme akoestische folkrock (Now That You’re Gone), stevige alt.country (The Good Friday Earthquake) en donkere, sferische ballads (Honest Man).

In Memory Of (2011)

In 2011 heeft een vorige bezetting van True Grit in de JK-Studio in Dalfsen een compleet demo-album opgenomen, dat nu in zijn geheel te beluisteren is op de muziek-pagina van deze site.

Het ‘lost album’ heeft als titel ‘In Memory Of’ meegekregen en is opgenomen door Mirjam Maas (zang, gitaar), René van den Belt (zang, gitaar), Ben Vulkers (bas) en Rik Driegen (drums). Het album bevat 9 songs die René schreef met tekstdichter André Laffort en een cover van ‘Black Flowers’ (Lynn Miles). ‘In Memory Of’ verschijnt niet als regulier album, dus koptelefoon op en rechtstreeks beluisteren op www.truegrit.nl.

Sorrowville (2010)

In 2009 treedt True Grit veel op en de flink gevulde bandkas wordt volledig besteed aan de opnames van het tweede album. ‘Sorrowville’ – evenals het eerste album opgenomen in Studio Gumbo, met Douwe van der Werff nu niet alleen achter de knoppen, maar ook achter de keyboards – wordt minutieus voorbereid en gearrangeerd. De covers gaan vergezeld van eigen songs, een goede gewoonte bij veel klassieke country-platen uit de jaren ’50 en ’60. Van de aanvankelijk 15 opgenomen songs halen uiteindelijk 12 de plaat.

‘Sorrowville’ laat de traditionele country-band True Grit van z’n beste kant horen en het album krijgt dan ook goede recensies in de regionale en landelijke pers (Heaven, Music Maker, Jan Donkers). De steeds wisselende leadzang blijft boeien, de harmony vocals ontroeren, de ritmesectie is hechter geworden en de songs worden smaakvol en afwisselend ingekleurd. Na ‘Sorrowville’ zal True Grit een nieuwe weg inslaan, maar dat is een ander verhaal (zie ‘In Memory Of’).

CD • DVD (2008)

Het idee voor het debuutalbum van True Grit ontstaat, wanneer Ger en Aad Adrichem (van toen nog A3chem) aanbieden een video van de live spelende band te willen maken. De 6 covers op de DVD worden gefilmd in ’t Gebouwtje, de voormalige katholieke noodkerk in Ens, waar de band later twee cd-presentaties geeft. De 6 andere songs (ook covers) voor de CD worden opgenomen door muzikant/engineer Douwe van der Werff in zijn Gumbo-studio.

Het in een opvallende DVD-cover gestoken debuut laat een nog wat schuchtere, maar prettig rammelende countryband horen met alle ingrediënten al aanwezig die op het ‘Sorrowville’-album zoveel beter zullen worden uitgewerkt: driestemmige zang, een eigen benadering van de songs en een veelkleurig palet aan traditionele instrumentaties.